Valparnas första tid hos uppfödaren


Den första tiden som valparna är med sin mamma hos uppfödaren är otroligt viktig för hur hunden kommer formas i framtiden. Hur en hund är och beter sig är ett resultat av både arv och miljö. Generna har gett hunden många av dess egenskaper och personlighet, men miljön hos uppfödaren och sedan hundägaren är minst lika viktiga. Med rätt förutsättningar har man en trygg och stabil hund, och i värsta fall får man en osäker hund som har svårt att anpassa sig till samhället och det liv den ska leva. En trygg hund är en lycklig hund, om vi även ser till att tillgodose dess övriga behov. Allt det innebär att vi som hundägare även kan vara glada och njuta av vårt hundägarskap.

Cute puppies

Redan när tiken är dräktig bör man se till att hon har det lugnt om kring sig, inte stressar i onödan och får äta bra mat anpassad efter en tik med valpar i magen. Fram tills den sista tiden kan hon leva som vanligt och motioneras och tränas precis som man brukar. Man bör dock undvika platser extra mycket som kan ha en ökad risk för smitta av olika slag. När födseln närmar sig så bör man låta tiken ta det lugnare, och man ska förbereda en lugn och trygg plats i hemmet där hon kan föda valparna. Det är inte säkert att hon väljer den plats som du har gjort i ordning åt henne, särskilt inte om det är en förstagångsföderska. Men väljer hon exempelvis din säng när det är dags så har du ändå en bra plats som du kan hjälpa henne till.

De allra första veckorna ska valparna bara träffa mamman och ingen annan. Du behöver förstås vara där och kontrollera så att de mår bra, men lämna ändå det mesta till tiken som oftast brukar vara riktigt duktig med de små. Modersinstinkten är fantastisk! I takt med att valparna växer så får de börja träffa andra djur och människor, vara utomhus och provsmaka hundmat. Man kan ta dem på åkturer med bilen, klippa klor, utsätta dem för ljud och annat som förbereder dem för ett liv i samhället. När det är dags att flytta till sina nya hem är de förhoppningsvis hanterade och blivit vana med allt tänkbart så att de kan ta sig an sitt nya liv med trygghet och nyfikenhet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag