Trubbnosiga hundar – att tänka på

Boxern är en av de mest populära hundraserna och så är även bulldog och mops. Den gemensamma nämnaren för dessa raser är inte bara att de är hur söta (eller fulsöta kanske är rätta ordet) som helst. De tillhör även gruppen trubbnosiga hundar som har blivit framavlade av misstag och fortsätter att födas upp enbart för att vi människor tycker att de är gulliga att titta på.

Men tyvärr är sanningen den att dessa raser har stora andningsbesvär som stör dem dagligen och när de snarkar och flåsar så är det för att deras luftvägar är för igentäppta.

Man ska därför som ägare veta om alla problem som kan uppkomma med raserna och fundera en gång till om en trubbnosig hund faktiskt är att tänka på.

Var ligger problemet hos trubbnosiga raser?

En trubbnosig hund har en tillplattad nos, precis som vissa kattraser som perser har ett platt ansikte. De får ofta problem med både tänder, ögon och luftvägar. Dock är deras utseende bedårande, enligt många.

Ett symptom som dessa djur kan få är brachiocephala syndromet som är speciellt synligt och märkbart när det är varmt eller när de anstränger sig. De kan då inte få tillräckligt med luft och syresätta blodet, vilket gör att de mår oerhört dåligt.

En annan sak är hur svalget påverkas. Gomseglet ska normalt ansluta till struphuvudet och på trubbnosiga hundar bildas ett undertryck när de kippar efter luft som drar ned gomseglet i luftstrupen. Detta bidrar till de snarkande ljuden som gör att andningen försämras ännu mer. Detta tillstånd kan inte förbättras bara för att man t.ex håller rent i huset eller för att man flyttar till en svalare ort. Att anlita flyttstädning i Lund eller någon annanstans i Sverige och tro att man ska bli av med problemet för att huset är större eller renare, hjälper alltså inte hunden speciellt mycket även om det kan medföra positiva fördelar i övrigt för både hund och hundägare.

Att behandla trubbnosiga hundar

Ofta får man vara beredd på som hundägare till en trubbnosig varelse, att ett kirurgiskt ingrepp krävs för att hunden ska må bättre. Då går veterinären in och vidgar de smala luftgångarna och detta är ett stort ingrepp där hunden är sövd. Att söva en trubbnosig hund är också farligare än en annan ras. Ett obehandlat tillstånd kan nämligen leda till att brosket som håller luftstrupen öppen, kan kollapsa och hunden kan dö.

På grund av alla problem som trubbnosiga hundar medför, har nu många veterinärer gjort ett uppror mot aveln som blir alltmer extrem och leder till alltmer ”trubbnosighet”, vilket medför att det till och med fordras plastikoperationer på dessa raser. Vanliga raser är bulldog, mops och boxer men den sistnämnda har inte blivit lika drabbad som de andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag