Hundar och allergi

Många drömmer om att skaffa en hund, och varje år är det också flera personer och familjer som följer sin dröm. Men ibland slutar det hela i tråkigheter och ibland kan drömmen inte bli sann överhuvudtaget. Det kan till exempel vara så att någon är eller blir allergisk.

Hur kan man underlätta för allergikern?

Om det finns en hundallergiker i familjen och man absolut inte vill göra sig av med hunden finns det olika läkemedel som kan användas för att underlätta allergikerns besvär. Om det är nästäppan som är värst kan Nasonex och andra nässprayer hjälpa. Vid rinnande ögon är det ögondroppar som kan lindra. Det finns också allergitabletter som hjälper mot flera besvär samtidigt men många kan bli lite dåsiga av dem.

Att göra sig av med hunden

Ibland har man inget annat val än att göra sig av med sin älskade hund. Om besvären är mycket stora är det trots allt det ända man kan göra. En allergi kan också bli allvarligare med tiden och det kan betyda att personen får riktigt svårt att andas även om hunden inte befinner sig i samma rum. I värsta fall kan man också avlida av besvären. Det är mycket dumt att riskera något sådant.

Allergivänliga raser

När det gäller hundar finns det mer eller mindre allergivänliga raser. Ofta är hundar med lång päls eller mycket underull de som ger allra mest allergiska besvär. Det kan vara bra att läsa lite mer om hundraser av olika slag innan man bestämmer sig. Det kan också vara klokt att besöka hunduppfödare av mer allergivänliga raser och se hur man reagerar. Man kan börja med att bara besöka huset, och sedan gå vidare med att klappa hundarna, sitta hos dem och låta dem slicka en på handen. Det är vanligt att allergin inte kommer med en gång utan man kan få besvär flera timmar senare. Många hunduppfödare är måna om att hunden ska komma till rätt hem och att den inte ska behöva flytta runt. Det gör att de flesta låter allergiker komma och hälsa på flera gånger. Ibland kan man också få lov att ta hem en hund på prov om det inte är allt för långt mellan hundens nya hem och uppfödaren.

Att förebygga tråkigheter

Innan man skaffar en hund kan det vara klokt att allergitesta alla i familjen. Då får man snabbt reda på om någon redan tidigt visar allergi. Det finns flera typer av allergitest och vissa av dem är mer exakta än andra. Även om man inte får ett helt hundraprocentigt svar kan man i alla fall få en fingervisning om hur framtiden ser ut. En allergi kan växa bort, eller så kan den bli värre med tiden. I värsta fall kan man tvingas avstå från att skaffa hund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag