Boxern är en av världens populäraste raser

Hundrasen boxer avlades ursprungligen fram i Tyskland på 1700-talet för att användas vid hetsjakter på björn, varg och vildsvin. Man blandade engelska mastiffer med vilthundsblod för att få fram föregångaren till det som idag är boxern. Under det förra århundradet användes hundrasen istället som en räddningshund och militär patrullhund. Idag används boxern mestadels som skydds- eller servicehund i tjänst, eller som en uppskattad familjehund. Själva namnet är oklart vad det kommer ifrån. En teori är att det kommer ifrån att hunden vid lek kan ibland stå på sina bakben och ”boxa” med framtassarna.

Skyddar sina ägare

Med sin styrka och intelligens används boxar ofta som skyddshund i olika former. Nyligen blev en ägare skyddad av sin boxer när hon blev attackerad av två okända män. Men tyvärr finns det också en utbredd missuppfattning om att boxar fortfarande är en aggressiv och elak hundras. Den aggressiviteten har avlats bort. Om en hundras är aggressiv beror det snarare på ägarens uppfostran och hantering. Kamplust finns hos alla hundar, i mer eller mindre olika former. Därför är hundrasen idag en av de tio mest populära hundraser för familjer. 2011 fanns det över 50 000 registrerade boxrar över hela världen.

Såhär tar du hand om en boxer

Boxern är en stor och stark hundras som har avlats fram för att arbeta fysiskt, en så kallad brukshund. Funderar du därför på att skaffa en boxer är det bra att veta att denna hundras behöver mycket motion och näringsrik mat. Den mognar sent och uppträder därför sprattligt som en valp under en stor del av sitt liv. Var noggrann med uppfostran eftersom en boxer är stor och stark. Den passar ypperligt med barn eftersom den anses ha stort tålamod och gillar barn. Pälsen är kort och kräver inte lika mycket vård som en långhårig hundras. Vikten ligger på runt 25-30 kilo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag