Barnvänliga hundraser

Barn och djur tycks trivas alldeles utmärkt tillsammans, något som är väldigt tydligt när djuret i fråga är en hund. Med en hund i familjen får dina barn inte bara en trogen lekkamrat utan även en beskyddare och vän. Barn som växer upp med hundar får tidigt lära sig både hänsyn och omtanke, på så sätt hjälper hunden ditt barn att utveckla sina förmågor till full kapacitet. Du kan även inkludera ditt barn i aktiviteter med hunden där barnet får vara ledaren och tränaren, en övning som gör att hunden känner sig lugn och trygg i barnets närvaro.

Vilken ras ska jag välja?

Så vilken ras är barnvänlig? Ett flertal visar det sig. Bland mindre hundar rekommenderas Cocker Spaniel, Norfolk Terrier och Shipperke. Bland mediumstora hundar hittar du spännande raser så som Nova Scotia Duck Tolling Retriever (även kallad Tollare), Älghund och Australian Shepherd. Även Stora hundar och små barn kan få fin kontakt. Bland de större raserna rekommenderas Golden Retriever, Newfoundland och Old English Sheepdog. Den förstnämnda anses av många experter vara den mest barnvänliga rasen då den har mycket tålamod och av naturen är väldigt lugn. Naturligtvis måste hundens behov av ensamtid, sömn och ostört ätande respekteras även när det gäller tålmodiga hundar.

Kunskap är viktigast

Vilken ras du väljer kan absolut ha betydelse då olika raser har olika egenskaper. Vad som är ännu viktigare är dock kunskapen hos ägaren. Förmågan att kunna läsa av hunden både när du ska välja din hund och när den har blivit en del av familjen, att veta hur du ska träna den samt vilken form av motion som passar just din hund bäst. Varför inte ta med såväl barn som hund till din lokala brukshundsklubb för att gå en valpkurs? Där får både du och din hund chansen att lära er färdigheter och att fungera som ett lag. Brukshundsklubben erbjuder även kurser för äldre hundar och nybörjare och kan ge dig all kunskap du behöver kring din hund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag