Anpassa trädgården för hundar

När man har förmånen att ha ett radhus eller en villa är det viktigt att alla trivs, även hunden. Hundar tycker som bekant om att gräva i rabatter, gräva ned ben, leka med pinnar och spurta snabbt över öppna ytor. Då är det viktigt att anpassa trädgården efter hunden. Man kan rita en skiss över sin trädgård och markera de växter eller delar av trädgården som man är extra rädd om. Med trädgårdsstaket eller plank kan man dela upp trädgården i olika rum och även hägna in buskar eller rabatter som du är extra rädd om. Man kan med lydnadsträning lära hunden att det är förbjudet att beträda de ytorna och istället ge beröm när den är där den är tillåten att vara. Ibland finns det farliga verktyg eller gräsklippare som du inte vill att hunden ska vara i närheten av. Lås in de i bodar eller häng upp med krokar på väggen. Vattenfyllda tunnor eller hinkar kan ge farlig algbildning och det vill du inte att hunden ska dricka ur. Varför inte köpa en sandlåda för barn och fylla med sand så får din hund utlopp för sitt naturliga grävbeteénde men på rätt plats? Ge hunden plats i trädgården!

Ormen i paradiset

Det kan även vara mycket viktigt att även hålla ute oinbjudna gäster från gräsmattan. Både snokar och huggormar trivs i trädgårdar där man inte håller gräset kortklippt. Hundar kan reagera olika när de får syn på en orm. Huggormen trivs både på soliga ytor och i tät markvegetation och om man har otur så är de trötta efter en måltid och ligger och smälter maten. Om man t.ex matar vildfåglarna med frön som gör att man tilldrar sig mer gnagare än tidigare kan en följd bli att antalet ormar ökar på tomten. En hund som av misstag trampar på en orm eller känner sig hotad kan bli biten. Tidigare var rådet att ha kortisontabletter hemma men idag råds man att åka till veterinären så fort som du misstänker att hunden har blivit ormbiten. Luftvägarna kan svullna upp och det kan bli livshotande. Därför är det bra om man håller gräset kortklippt och ser till att grenar och kvistar inte samlas i högar på tomten. Gör din trädgård så ogästvänlig som möjligt för ormar för att hålla dem borta ifrån trädgården.

Risker med sol och värme för hunden

Om du har en större trädgård kan du gärna dela upp den med flera olika trädgårdsgrupper. Planera trädgården efter väderstrecken med en matgrupp anpassad efter morgonsolen och en lounge för eftermiddagssolen. Glöm inte att hunden behöver tillgång till skugga när solen står som högst på himlen. En hund kan snabbt drabbas av värmeslag. En soldyrkande hund kan bli för varm i solen och kan behöva kylväst för en nedkylande effekt. Det är även viktigt att den dricker mycket så den inte blir uttorkad. Det är idealiskt om du har ett större träd i trädgården där din hund naturligt kan söka upp skuggan. Vissa raser föredrar att vara ute större delen av dygnet om sommaren och då är det extra viktigt med svalka. Det är även viktigt att du har din hund under uppsikt när den är i trädgården. Ingen hund ska lämnas ensam ute på tomten när ägaren inte är hemma. En hund vaktar gärna tomten och varför inte köpa en hammock med extra sköna hammockdynor till din fyrbente vän?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag