Bortsprungna hundar

Hundägare idag ser hunden som en familjemedlem snarare än ett husdjur. Den delar i stort sett varje detalj av vårt liv, följer med på semesterresor, kortare utflykter med bilen, hem till vännerna och mycket annat. Det är också därför en bortsprungen hund skapar så mycket sorg. Jakthundar är i stort sett alltid utrustade med en krage med gps, men hur gör man egentligen med vanliga sällskapshundar som springer bort? Finns det ett sätt att hitta dem eller skall man acceptera att de är borta för alltid om de inte själv hittar hem igen?

Samhället hjälper dig

Eftersom din hund, enligt lag, är utrustad med ett chip som berättar vem ägaren är, så är det lätt för en upphittad hund att hitta hem igen. polisen hjälper till, men så gör också resten av det hundälskande samhället. Förr satte man till exempel upp lappar som visade att hunden var på rymmen och att hittelön utlovades, idag använder man sig av sociala medier. Tack vare internet sprids nyheter snabbt, något som är en klar fördel när man letar efter något. När det gäller just husdjur finns det dessutom grupper på Facebook som inriktar sig på bortsprungna husdjur runt om i landet. Varje grupp riktar in sig på en viss del av Sverige för att på så vis göra det enklare för alla inblandade.

Stulen eller på rymmen?

Tyvärr stjäls det också en hel del hundar runt om i Sverige. Det har hänt att okända människor kliver fram till en hundägare på promenaden och sliter till sig kopplet, men ännu vanligare är det nog att hundar helt enkelt stjäls ur våra trädgårdar. För att förhindra detta kan man till exempel investera i Skånska byggvaror till torpet och bygga ett staket som omringar ägorna. En stabil grind med ett bra lås är också att föredra. Denna åtgärd innebär kanske inte att du är helt säker från hundtjuvar, men det är aldrig fel att skydda sig så gott man man. Ett snyggt och välbyggt staket runt trädgården kan också höja värdet på fastigheten, vilket gör det till en smart investering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag