Välj rätt ras

Även efter att man har bestämt sig för att skaffa en hund kvarstår den inte lättbesvarade frågan vilken ras man ska köpa. Även om valet till stor del handlar om ren estetik (med andra ord, vilken ras man tycker är sötast) bör man också läsa på om de olika rasernas egenskaper, för att bilda sig en uppfattning om de passar in i ens livsstil eller inte.

Något man till exempel bör fundera över är om man vill rikta in sig på en sällskapshund eller en brukshund. De raser som traditionellt använts som brukshundar (det vill säga för jakt, vallning eller annat arbete) går visserligen bra att ha även som sällskapshundar, men de kräver ett mycket större mått av motion och mental stimulans än de raser som framavlats specifikt för att fungera som sällskapshundar. Innan man skaffar till exempel en schäfer, en spets eller en annan aktiv, arbetande hundras, bör man därför fråga sig om man har tillräckligt med tid och ork för att hålla sin hund aktiverad. Om svaret är nej bör man istället rikta in sig på de (ofta) mindre raser som är mer lämpade som rena sällskapshundar.collage-1588416_960_720

Något annat man bör överväga är hundens päls. Även om man fastnar för en hund med lång och vacker päls, som afghanhunden, måste man komma ihåg att sådana pälsar också kräver mycket vård och omsorg för att se så vackra ut. Om man vet med sig att man inte har den tid som krävs för att tvätta, torka och borsta en långhårig hunds päls, bör man istället titta på korthåriga raser, som knappt kräver någon pälsvård alls.

Oavsett vilken ras man väljer innebär det alltid en stor kostnad att köpa en renrasig hund. Innan man ens börjar fundera på vilken ras som skulle passa en bäst bör man därför se till att ha sin ekonomi i ordning. För detta kan man ta hjälp av Zensum, som är en privat lånerådgivare. Zensum kan bland annat hjälpa till med att omförhandla ens lån, vilket gör att man får mer pengar över som tidigare gick till att betala räntor. Genom att spara de pengarna har man snart råd att köpa vilken hundras man än vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag