Driva kennel
Att driva en kennel är ett stort och ansvarsfullt åtagande, men samtidigt en aktivitet som ger så mycket tillbaka i form av glädje och kärlek. Det kan vara mer eller mindre ett heltidsarbete så om man jobbar heltid på annat håll kanske avelsplanerna får läggas på hyllan ett tag. Man bör heller inte se avelsarbetet som någonting man tjänar stora pengar på eller kan försörja sig på. Drivkraften bör istället vara att man vill föra sin ras framåt och bidra med något till just den rasen. Valet av föräldradjur ska inte baseras på att man vill ha en valp efter sin hund, hur gullig den än är, utan att man har en hund med egenskaper som tillför något till rasen. Att föda upp hundar och driva kennel på ett seriöst sätt kostar av både tid, pengar och engagemang. Det är något man bör vara medveten om innan man sätter sina avelsplaner i verket.
Till att börja med så bör man utbilda sig både i fråga om hunduppfödning och den ras som man har. Man bör känna sin ras historia och sin individs stamtavla med all dess innehåll en lång tid tillbaka för att kunna ta bra beslut i aveln. Den individ som man har tänkt para med sin egen bör vara bra för rasen och passa tillsammans med den egna individen. Hos Svenska Kennelklubben finns stamtavlor och information om de rasrena hundarna under en lång tid tillbaka, och de behöver man studera innan parning sker.
Parningen bör genomföras på ett så bra sätt som möjligt för hundarna, och miljön och situationen anpassas så det blir bästa tänkbara start för valparna. Vissa raser är lätta att hitta valpköpare till och andra inte. Du avgör om du endast tar kontakt betalning eller erbjuder fakturaköp. Man måste som uppfödare vara beredd att ha kvar de valpar som man inte hittar ett bra hem till direkt när de är flyttklara vid minst åtta veckors ålder. Man bör inte sälja till första bästa utan hitta det perfekta hemmet till var och en av de små valparna.
Lär känna valpköparen och informera om rasen! Särskilt förstagångshundköpare kan behöva extra stöd och rådgivning. Man bör vara ärlig om rasens egenskaper och de behov av motion och träning som finns.