Att köpa hund från kennel

Att köpa en valp är ett stort beslut, som kommer att helt förändra ens liv för många år framöver. Om man har fattat beslutet att köpa sin valp från en kennel har man dock redan tagit ett viktigt steg, då man har valt att köpa sin blivande hund från en seriös säljare. Men vad ska man tänka på när man köper hund från en kennel, och hur ska man hitta rätt uppfödare?

Att just hitta ”rätt” uppfödare kan vara viktigt, eftersom uppfödaren kan bli en värdefull kontakt längre fram som kan hjälpa till med allt från tips på hunddagis till assistans om hunden skulle bli sjuk. Det kan också vara en stor hjälp att kunna fråga uppfödaren om saker kring hundens beteende och uppfostran i takt med att den växer. För att hitta en seriös uppfödare kan man till exempel gå via Svenska Kennelklubbens register, där man lätt kan hitta uppfödare för en särskild ras eller i ens närhet. Det är dock som sagt även viktigt med personkemin, och där kan bara ett personligt möte med uppfödaren avgöra om man har hittat rätt eller inte.dog-1599078_960_720

När man väl har hittat en uppfödare som man trivs med, och är redo att hämta sin valp, finns det några saker som kan vara bra att ha i åtanke. En sak är till exempel att man inte ska hämta valpen från uppfödaren förrän valpen är åtta veckor gammal. Detta vet dock varje seriös kennelägare. Vid upphämtningen ska du få med dig en rad papper och intyg, däribland registreringsbeviset, köpeavtalen och valpbesiktningsintyget. Det sistnämnda ska inte vara äldre än en vecka.

Något man också kan behöva tänka på är att man sannolikt måste anpassa sitt hem i större eller mindre utsträckning efter den nya, fyrbenta familjemedlemmen. Precis som när man barnsäkrar ett hem inför ankomsten av en liten bebis, kan man behöva ”hundsäkra” ett hem inför ankomsten av en valp. Det kan till exempel handla om att man installerar grindar framför de rum man inte vill att hunden ska vistas i, eller att man bygger ett växthus i trädgården för att skydda de växter man inte vill få uppgrävda eller nedtrampade. Då kommer både valp och ägare att få enbart positiva upplevelser av valptiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag