Träna valpen


När den lilla valpen har flyttat hem till dig från den hundkennel där den är född så väntar en spännande, rolig, intensiv och ibland krävande, jobbig och helt galen tid! Vissa valpar är lugna av naturen och kan redan från början komma till ro, slappna av och till och med vara själva en liten stund utan att den tar någon notis om att du går ut med soporna. Andra kräver betydligt mer av både tillsyn, jobb med fostran och eftertanke om hur träningen ska läggas upp. Bara för att du har en väldigt aktiv valp betyder inte det att du ska hålla igång den (eller låta den hålla igång) hur mycket som helst. Tvärt om så kan den mest aktiva valpen vara den som man får lära att varva ner och vara passiv för att undvika en stressad hund som vuxen.

Cheerful Young Male Holding Lovely Husky Baby Puppy. Photo taken outdoor in the nature while the baby Puppy having fun in the arms of their owner.

Det första du bör göra när valpen har kommit hem är att du låter den vara så att den får gå runt och bekanta sig med miljön. Bete dig själv så naturligt som möjligt, det vill säga gör dina vanliga sysslor, slå dig ner och kolla TV i lugn och ro eller vad det än må vara. Ge inte valpen någon extra uppmärksamhet och gå inte efter den hela tiden. Om den däremot kommer fram till dig, eller om du kallar på den någon gång och den kommer, så ska du uppmuntra den mycket med beröm, klappar och kanske en godbit. Ta inte hem för mycket gäster till en början, även om alla vill se underverket. När valpen kommit till rätta och verkar trygg med dig, det kan ta en dag eller flera, så kan ni börja ge er ut på äventyr i olika miljöer. Ju mer tid du lägger på att besöka olika platser och låta hunden träffa olika raser, desto tryggare kommer hunden bli i nya miljöer framöver. Låt det vara trygga individer som har ett bra hundspråk.

Ett tips dock! Låt inte hunden hälsa på andra människor och hundar som ni möter på promenaden utan jobba hellre med att valpen ägnar uppmärksamheten till dig. Annars kan den bygga upp en förväntan på mötande hundar och ni får så småningom problem när hunden inte får gå fram till allt och alla.

Valpträning är som barnuppfostran. Var trygg, tydlig och rättvis. Tala hellre om vad valpen får göra än vad den inte får göra, men var inte rädd för att sätta gränser och ha regler. Det mår den bara bra av!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag